vinyl

DJs måtte klare sig med vinyl i gamle dage

DJs måtte klare sig med vinyl i gamle dage

Det kan være lidt svært at forestille sig i disse digitale tider, hvor man i radioen kan afspille stort set al musik digitalt, så længe man har betalt licens for det og afbetaler kunstnerne for ulejligheden.

Der var faktisk nogle radiokanaler, der startede denne digitale proces ud ved at overspille alt fra kassettebånd til CD’er og ikke mindst vinyler til et digitalt bibliotek, så man kunne afspille musikken på den måde, når man nu allerede havde den, og så havde man også en backup på den måde.

Så sled man ikke på de fysiske medier, når man afspillede dem, for det gjorde man faktisk til at starte med.

I de helt gamle dage, hvor man hovedsageligt fik sin nye musik ved at tage på dansediskoteker med videre, der havde man først liveorkestre, men med tiden overgik man til jukeboxe, der afspillede musikken fra vinylplader, som der blev valgt af kunderne og sat på afspilleren.

Og det samme gjorde man også i radioen.

Det hele startede med vinyler, når man skulle høre musik

I de helt gamle dage måtte man faktisk sætte mikrofonen mod vinylafspilleren, når man skulle afspille musikken, og det var først senere, at man fandt systemer til at afspille musikken direkte ud i æteren.

Den slags musikprogrammer var så planlagt på forhånd, så man altid havde de plader ved hånden.

Måske er du for ung til at huske det, men man havde faktisk et ønskeprogram på dansk radio, hvor man ringede ind og ønskede et nummer, men så måtte man småsnakke med lytteren, indtil en praktikant eller anden ansat løb ned i arkivet og fandt den plade, som der var ønsket – og så håbede man bare, at man havde den på lager.

Det er noget af en udvikling, der er sket nu, hvor det meste musik ligger digitalt på streamingtjenester, men vinyludgivelser er ikke forsvundet – tværtimod.